top of page

Een aantal tuin tips voor de maand November

Bijgewerkt op: 8 nov. 2020

Zolang het niet vriest kunt u nog steeds voorjaarsbloeiende bloembollen planten.


Bomen laten nu massaal hun blad vallen. hark ze bij elkaar en laat ze niet te lang op het gazon liggen, het gras verdraagt het niet zo goed.

Bladeren die op het vijveroppervlak terecht komen, blijven er ca. anderhalve dag liggen vooraleer ze naar de bodem zakken. Verwijder deze dus tijdig of hang tijdelijk een opvangnet boven de vijver


Knip afgestorven eenjarige planten boven de grond af en leg de afgeknipte stengels tussen andere planten op open stukken grond. Het geeft extra bescherming en vaak zitten er zaden en insecten in, waar vogels graag naar zoeken.


Zorg ook deze maand nog voor je gazon. Loop in ieder geval niet over bevroren gras, dat kan volgend voorjaar bruine plekken in het gras veroorzaken. Als het nog lang tamelijk warm is, kan het nodig zijn het gras nog een keer te maaien. Bij een buitentemperatuur van 6 °C of meer groeit gras nog steeds, maai dan niet te kort. Stel de machine af op 2,5 à 3 cm maaihoogte voor fijn siergras en op 4 cm voor het wat grovere speelgras.

Laat het water uit buitenleidingen en vaste sproei-installaties weglopen voordat het stevig gaat vriezen.


Van planten zoals aalbessen, Choisya en Forsythia kun je gemakkelijk winterstek nemen. Knip verhoute twijgdelen van ca. 30 cm lang af en steek die op een beschut plekje voor tweederde in een stukje goed gedraineerde grond, met de bovenkant boven! Ze zullen dan gaan wortelen. Soms worden ze door de vorst omhoog geduwd. Zet ze dan weer goed vast door de grond er omheen weer even aan te drukken. Tijdens heel koude periodes is het aan te raden om de stekken met tuinvlies beschermen. In het voorjaar zul je er blaadjes aan zien verschijnen. Dan zijn ze goed beworteld en kun je ze uitplanten.


Heb je een moestuin op zware grond(bijvoorbeeld klei), dan is het nu tijd om die te spitten. Zandgrond pas in het voorjaar spitten(als de vorst uit de grond is). Breng tijdens het spitten organisch materiaal in. Laat de ruwe kluiten gewoon liggen. Niet fijn harken. Die verfijning moet door de vorst gebeuren. Groenten houden bijna allemaal van een kleine hoeveelheid kalk in de grond. Na het bekalken de eerste paar maanden niet mesten. Doe dat pas in maart.

TOT SLOT

  • Knotwilgen knotten

  • Vogels hebben vitamines nodig. In het najaar en in de winter hebben vogels extra behoefte aan vitamines. In het standaard vogelvoer zitten die wat minder. Leg daarom regelmatig ook stukjes appel enz. op de voerplek.

  • Controleer ook boombanden en de bindingen bij leiheesters en stamrozen.

  • Vergeet niet je gereedschap en machines tegen het einde van de maand schoongemaakt en geolied op te bergen.

  • Het is nu een goede tijd om rozen te planten.


Heeft u vragen? stel ze gerust.
159 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page