top of page

Najaarsmest, wat is het en wat doet het?

We krijgen vaak vragen over najaarsmest zoals:

  • Wat is najaarsmest?

  • Wat doet najaarsmest?

  • Is najaarsmest alleen goed voor het gazon?

  • Wanneer moet ik najaarsmest gebruiken?

In deze blog proberen we een zo goed mogelijk antwoord op de bovengenoemde vragen te geven waarom het strooien van een najaarsmest op het gazon en in de border een belangrijke onderhoudsklus is om de tuin het hele jaar door gezond en vitaal te behouden.

Najaarsmest is een meststof dat is samengesteld uit bepaalde elementen waardoor we gewassen (zoals grassen en planten) ‘afharden’. Het afharden houdt in dat we planten en grassen sterk maken om zo de winter goed door te komen.

Wat doet najaarsmest?

Mest voor het najaar is zoals hierboven beschreven bedoeld om je gras en planten sterker te maken voor de winter. Maar op welke manier doen we dat? Een belangrijke rol is die van de toevoeging van een hoog gehalte aan kalium (K).

Wat doet kalium nu precies?

Kalium heeft een sturende rol bij het gras of plant. Kalium zorgt er namelijk voor dat de processen bij de plant of het gras goed verlopen. Zoals het transporteren van de koolhydraten maar ook de energievoorziening en vochthuishouden.

Hierdoor heeft kalium de eigenschappen dat het minder gevoelig is voor:

- Droogte

- Vorst (nachtvorst)

- Gras- en schimmelsziekes

Een gebrek aan kalium zorgt er dus voor dat de plant of het gras minder stevig is, sneller zou uitdrogen en zwakker zal groeien. Kortom, kalium is een belangrijk element voor de (gras)plant.

Ook zijn de andere elementen belangrijk zoals: extra hoog gehalte aan magnesium en ijzer.

Magnesium (MgO) zorgt voor het versterken van de pigmenten in de plant. Magnesium zorgt tevens voor de diepgroene kleur van de plant. Ijzer heeft ook de functie om het bladgroen te stimuleren en daarnaast heeft het een indirecte werking tegen mos in het gazon.

Naast een hoog gehalte aan kalium, magnesium en ijzer bevat najaarsmest ook de belangrijkste N-P voedingsstoffen (stikstof N, Fosfor P) zodat jouw gazon in topvorm blijft tijdens de wintermaanden en tijdens het voorjaar een streepje voor heeft!

Is najaarsmest alleen verkrijgbaar voor het gazon?

Er zijn twee verschillende soorten najaarsmest: specifiek voor het gazon zelf en voor de kaliumbehoeftige planten en gewassen in de border en de moestuin. Denk hierbij aan bijvoorbeeld sierplanten, vruchtgroenten en wortelgewassen.Er zit dus wel degelijk verschil in de meststoffen. Zo heeft najaarsmest voor het gazon doorgaans wat meer stikstof, zodat het gras gecontroleerd door kan blijven groeien, mits de buitentemperatuur het toelaat.

Wanneer moet ik najaarsmest over het gazon strooien?

Het advies is om vanaf augustus t/m oktober het gazon en de border te voorzien van najaarsmest. Wanneer je de mest laat in het jaar strooit, is je tuin gedurende de hele winter beschermt tegen de koude weersomstandigheden.

Bron:Mulderretail


83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page