Tuin tips voor de maand december
Met de winterse temperaturen en de regen heb je misschien minder zin om in december in je tuin aan de slag te gaan. Toch zijn er deze maand nog een paar dingen die je kunt doen.
1. Last-minute voorjaarsbollen
Heb je vorige maand nog geen bloembollen gezet? Geen paniek! December is nog steeds geschikt om voorjaarsbloeiende bollen te planten in je tuin. Doe het wel snel, want de vorst is niet bevorderlijk voor je bollen. Kies voor verschillende soorten voorjaarsbloeiers. Zo kun je tijdens alle lentemaanden genieten van steeds weer nieuwe soorten die uitkomen. Denk aan tulpen, druifhyacinten, sneeuwklokjes, narcissen en krokussen.
2. Verplanten in december
Zo lang er nog geen vorst in de grond zit, kun je bomen, planten en struiken prima verplanten in de tuin. De meeste hebben zich al ontdaan van blad, waardoor het de ideale tijd is om te planten. Let wel op dat je de wortels niet te lang uit de aarde en in de kou laat liggen. Wil je nog graag iets nieuws zetten? Je kunt (fruit)bomen en hagen nog makkelijk planten, zolang het niet vriest.
3. Denk aan de tuinvogels
Vergeet natuurlijk ook de vogels niet. Bij lichte vorst kun je ze nog vers drinkwater aanbieden. Om voldoende vocht binnen te krijgen, pikken vogeltjes ook sneeuw op. Bijvoeren is belangrijk, want in de winter verbruiken de vogels veel meer energie om warm te blijven.
4. Extra kalk in je decembertuin
De fruitbomen, rozen en je druivenstruik kun je in december wat extra kalk geven. Ook op je gazon kun je kalk strooien. Dit gaat de groei van mossen tegen. Doe dit als het windstil, maar regenachtig weer is. Waar kalk strooien goed voor is? Het verhoogt de pH-waarde van je grond en verbetert de bodemstructuur, waardoor mest in het voorjaar beter wordt opgenomen.
5. Bescherm je planten
Bescherm gevoelige planten tegen vorst met vliesdoek.
Bescherm pas aangeplante groenblijvende planten met een mulchlaag. Omdat de planten nog niet goed zijn geworteld, kunnen ze bij hevige vorst geen water opnemen. In combinatie met een uitdrogende wind kunnen de planten dan bevriezen en zo sterven. Geef de pas geplante groene planten geregeld water.
Rozen op stam zijn niet winterhard, dus pak ze goed in. Bij vorst die gepaard gaat met een schrale oostenwind, kunnen de stam en takken afsterven als gevolg van uitdroging.
Voor het aanbreken van de winter moet je ervoor zorgen dat de grond in borders, onder hagen en tussen groenblijvende struiken is bedekt met een dikke laag blad of houtsnippers. Veel planten en struiken komen daarmee beter de winter door.
Bescherm bloempotten tegen vorst door aan de binnenkant noppenfolie tegen de randen te leggen. Zo heeft bevriezend water in de pot voldoende plek om uit te zetten. Of je doet er een fleecedeken omheen.
6.SCHOONMAKEN EN VOORBEREIDEN
Nestkasten kunnen schoongemaakt worden.
Maak de dakgoot bladvrij.
Wil jeĀ besdragende takken van de hulst gebruiken in je kerstschikking? Haal dan de mooiste takken naar binnen voordat vogels zich aan de bessen te goed doen.
Wanneer je wat wilt veranderen in de tuin, maak dan nu alvast een schets. Je kunt dan in het voorjaar direct aan de slag.
Wanneer de kerstboom een allergische reactie opwekt, zoals benauwdheid, rode ogen en een verstopte neus, schaf dan de blauwgrijze zilverspar (Abies procera 'Glauca') aan. Deze soort geeft veel minder klachten.
7. PLANTEN DIE NAAR BINNEN MOETEN
Als je opgepotte keukenkruiden zoals munt en peterselie in huis laat overwinteren, kun jeĀ er ook in de koude wintermaanden van oogsten.
Basilicum moet op de vensterbank overwinteren, want bij temperaturen onder de +7 graden kwijnt deze plant weg.
Geef kuipplanten en bloembakken die binnen overwinteren water.
Heeft u nog vragen of wilt u dat wij dit doen voor u? Bel of stuur ons een bericht.

Bron: Landleven & Buitenleven