top of page

Tuintips voor de maand januari

Blijf onkruid in de gaten houden! Ook op een zachte winterdag kiemt onkruid bijzonder snel… Tijdig schoffelen bespaart je ongelooflijk veel werk tijdens de drukke tuinmaanden.

We blijven losse bladeren weghalen om in de composthoop te verwerken. Haal ze ook weg uit de harten van vaste planten om rotting te voorkomen.

Controleer, alvorens het vriest, nog alle plantenbescherming en aangebrachte muchlagen. Deze kunnen zijn weggewaaid of omgewoeld waardoor ze hun doel compleet missen.

Bomen en heesters die niet op de juiste plaats staan kunnen nog steeds worden verplant of nieuwe exemplaren kunnen nog steeds worden aangeplant met blote wortel. Controleer boombanden en palen regelmatig zodat pas aangeplante bomen de nodige steun krijgen. Rond nieuwe wintergroene aanplantingen voorzien je best een windscherm tijdens de gure wintermaanden.

Er kan nog steeds van alles worden gesnoeid, bomen kunnen een vormsnoei krijgen en ook bij onze blauwe regen kunnen alle zijscheuten worden ingekort tot op twee of drie knoppen van de hoofdtak. Ook verschillende wingerdsoorten, klimop en klimhortensia kunnen nu nog worden gesnoeid, als ook het snoeien van div. bomen; bv. fruitbomen ,leilindes, wilgen enz.

Ook in de winter is een beetje kleur op je terras geen overbodige luxe. Kleur het terras op met winterviolen! Als het vriest, houden ze zich gedeisd om na de vorstperiode weer vrolijk door te bloeien. Handig en vrolijk vinden wij.

Hou ramen en deuren vrij en hou ook uw daggoten in de gaten. Heeft u deze al eens gereinigd deze winter?


Verder is januari de optimale maand om nieuwe tuinconstructies te maken: oppottafels, voedertafels, klimconstructies of een nieuw terras. Alles kan deze maand indien het weer ons toelaat buitenshuis te werken.

Let bij alle werkzaamheden steeds op voor tuinbewoners in winterslaap en laat ook de vijver of andere waterpartijen rusten! Hou het weerbericht in de gaten om tijdig de nodige winterbescherming te voorzien.


Vragen? Of wilt u dat wij komen voor de winterbeurt. Contacteer ons dan!92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page