top of page

Wanneer snoei je de blauwe regen?

Bijgewerkt op: 11 okt. 2020


Voor wie de plant niet kent, de blauwe regen (Wisteria) is een mooie bloeiende tuinplant.


De klimplant kan je muur, schutting of pergola mooi op fleuren. Maar door de sterke groeidrang moet deze bloeiende klimplant ook gesnoeid worden zo wel in de winter als de zomer. Mocht je de winter- of zomersnoei vergeten dan verwoekert de plant, en is het niet meer te overzien.

Hoe snoei je de blauwe regen in de winter?

De wintersnoei is de belangrijkste snoei. In januari/februari snoei je alle zijtakken terug tot zo’n 10 tot 15 cm van de hoofdtak, zodat je zo’n 2-3(bloem)knoppen overhoudt. Er zijn meestal een paar hoofdtakken die je kunt leiden over je schutting. Deze hoofdtakken houd je aan als basis. Alles wat dus in de winter uitsteekt van de hoofdtakken, kun je dus terug snoeien.

Dit lijkt ingrijpend, maar door het standaard te doen krijg je meer bloemen te zien die niet verstopt zitten tussen alle woekerende bladeren.


In de winter kun je de Wisteria ook in de gewenste vorm terug snoeien. Kies scheuten zowel links als rechts van de stam en bind deze scheuten horizontaal, zodat de klimplant een mooie vorm krijgt. Kijk goed of er geen wilde scheuten uit de grond komen, knip het wilde wortelstelsel meteen weg, het liefst helemaal uit de grond halen. Aan de wilde takken komen minder mooie bloemen. Let op dat je alleen maar snoeit als het niet vriest!Hoe snoei je de blauwe regen in de zomer?

Na de bloei in de zomer, zal de klimplant veel nieuwe scheuten geven. Als je niet snoeit zullen de scheuten erg snel gaan groeien en is het in no time niet meer te overzien


In de zomer kun je de blauwe regen het beste terug snoeien tot 5-6 bladeren.

In de winter knip je deze takken dan nog een beetje verder in, zo krijgt het bloemhout meer licht en lucht om te groeien.Wat is nou het verschil tussen bloemknop en bladknop?

Het verschil kun je goed zien als je in de winter gaat snoeien. De bloemknop is dik en rond, deze laat je dus altijd zitten en de bladknop is langwerpig en plat, hier moet je dus gaan snoeien. Zo behoud je de bloemen en snoei je het teveel aan bladeren weg, of het nu winter of zomer is.


En wist je dat de blauwe regen ook in het wit verkrijgbaar is?


Voor meer informatie kunt u ons altijd benaderen! 📞


90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page