top of page

Wat te doen tegen groene aanslag op je tegels?


Een veel gehoorde ergernis is groene aanslag op terrastegels of groen mos tussen de klinkers van de stoep of oprit. Juist als de dagen donkerder en korter worden en er veel regen valt, is groene aanslag bij veel mensen een probleem. De mossen en algen houden vervolgens het water vast wat het probleem alleen maar verergert. Een hardnekkig en veelvoorkomend probleem, maar hoe kom je er vanaf?

Toch kun je dankzij deze volgende tips waarschijnlijk wel zelf komaf maken met de groene aanslag.


Een veel gebruikte methode om van mos en algen af te komen is het gebruik van bleek oftewel chloor. Chloorwater is echter schadelijk voor het milieu en is ook zeer agressief voor de omliggende beplanting. Een ander oplossing die je steeds vaker ziet is de hogedrukreiniger. Dit is met afstand de makkelijkste en snelste manier om van de groene aanslag af te komen, zonder het gebruik van chemische middelen. Het resultaat is echter vaak maar van korte duur. Door de kracht van de hogedrukreiniger wordt de structuur van de tuintegels en klinkers aangetast. Het oppervlak wordt poreuzer en ruwer waardoor mossen en algen juist veel meer kans krijgen. Resultaat… de groene aanslag komt nog sneller terug!

Biotex

Biotex is ideaal om groene aanslag te verwijderen want de enzymen in Biotex vernietigen de algen en mossen in de groene aanslag. Verdun de Biotex met wat lauw water en giet dit over je terras. Voor een echt goed resultaat smeer je de Biotex even goed uit over je terras. Na 24 uur spoel je je terras schoon en verwijder je alle Biotex. Pas op met het aanbrengen van Biotex op hout, want dat kan het behoorlijk glad worden!

Soda

Voor het reinigen van je terras met soda heb je nodig: 5 eetlepels soda, 5 eetlepels groene zeep en 10 liter heet water. De groene zeep en soda los je op in een grote emmer met 10 liter heet water. Verdeel het mengsel gelijkmatig over je hele terras en ga daarna met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. Je zult zien dat alle groen aanslag volledig is verdwenen!

Azijn

Een veelgebruikte manier om het terras te reinigen is met azijn. Koop bij het plaatselijke bouwcentrum een paar jerrycans met schoonmaakazijn (afhankelijk van het oppervlak dat je gaat behandelen) en verdun deze 1 op 1 met warm water. Giet dit mengsel met een gieter of emmers gelijkmatig over je terras. Daarna doet de zon de rest van het werk. De azijn goed over in je hout vegen versterkt het effect. Let bij schoonmaakazijn goed op, want het zuur kan natuursteen met een hoog kalkgehalte beschadigen. Niet elk terras kan er even goed tegen, dus test het altijd even uit op een onopvallende plek.

Strooizout

Strooizout gebruiken we niet alleen in de winter bij kou, maar is ook een perfect middel tegen groene aanslag. Het is bovendien super makkelijk om te doen. Je strooit het strooizout ruim over je terras en giet er met een gieter lauw water over. Daarna laat je de zon zijn werk doen. Het resultaat zal je verbazen.

Kookwater van aardappelen

De meeste van de bovengenoemde tips zijn wel effectief, maar niet allemaal even milieuvriendelijk en we bevinden ons natuurlijk wel in de tuin. Meer ecologische manieren zijn natuurlijk groene zeep en soda en azijn, maar je kunt ook het kookwater van je aardappelen gebruiken. Dit gebruik je wanneer het nog heet is. Je giet het water met over je terras. Simpel en doeltreffend!

Chloor

Ook chloor is een effectief middel, maar is wel schadelijk voor het milieu en ook voor je planten, Daarmee is het dus eigenlijk niet echt een veilig middel om te gebruiken. Je gebruikt het op dezelfde manier als azijn. Je verdunt het met lauw water maar je hebt er minder van nodig: ongeveer een vijfde deel op een emmer water. Chloor is ook niet echt een goed idee met kleine kinderen die vaak buiten spelen.

Voor meer informatie, kunt u ons benaderen in de live-chat op onze website.


Bron: Homify
1.257 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page