top of page
processie rups groot.jpg

Processie rups bestrijden

DE PROCESSIERUPS

 

De Processierups komt voor op verschillende soorten eiken en is te vinden in heel Nederland van mei tot oktober. De nesten zijn zichtbaar als grote of kleinere bal omgeven door spinsel. Vanuit de nesten gaan de rupsen in optocht (vandaar de naam ‘processie’) naar de toppen van de takken om de jonge bladeren op te eten. 

 

De harige rupsen vervellen in totaal vijf keer. Vanaf het derde stadium hebben de rupsen microscopisch kleine giftige brandharen. Dit zijn de brandharen die oogklachten, benauwdheid of jeuk kunnen veroorzaken.

 

EIKENPROCESSIERUPS BESTRIJDING 

 

Wij raden het af om zelf de eikenprocessierupsen te verwijderen en dit over te laten aan de specialist. Wij gebruiken een speciale techniek om de processierupsen of restanten uit de boom te verwijderen.  Het verwijderen van de rupsen gebeurt vanaf de grond of vanaf een hoogwerker afhankelijk waar de nesten zich bevinden. Ook wanneer de rupsen de nesten verlaten zitten deze nog vol brandharen en is het belangrijk dat je het nest van de Processierupsen laat verwijderen.

Aanmelden voor het verwijderen van de Processierupsen heeft pas zin als de rupsen in de boom zitten aangezien wij ze alleen dan weg kunnen halen. 

 

PREVENTIEF BESTRIJDEN PROCESSIERUPS

 

In het voorjaar zou je gebruik kunnen maken van de biologische bestrijding door middel van vogelhuisjes of rupsenvallen. Belangrijk bij het preventief bestrijden van de Processierups is het gebied wat bestrijd wordt. Wanneer jij de bomen wel preventief bestrijd maar de buren niet kunnen de Processierupsen, wanneer ze later in processie gaan, alsnog bij jouw in de boom belanden. Wij doen enkel aan de bestrijding wanneer de rupsen al in de boom zitten en dus niet preventief. 

WAAROM IS HET BELANGRIJK DAT JE DE PROCESSIERUPS BESTRIJD?

 

De Processierups heeft brandharen die je met het blote oog niet kunt zien, maar die voor vervelende klachten kunnen zorgen. Zo kan de Processierups voor jeuk en uitslag zorgen maar dat is niet alles. De volgende symptomen wijzen mogelijk op contact met de brandharen van een Processierups:

 

 • Jeuk, bultjes, blaasjes of een rode huid

 • Rode, gezwollen ogen

 • Een loopneus

 • Kriebel in de keel

 • Moeite met slikken

 • Hoesten

 • Kortademigheid

 • Duizeligheid

 • Koorts

 • Overgeven

 • Algehele malaise

 

Deze klachten van de eikenprocessierups verschillen per persoon.

Mijn naam is Ferry, Alles wat ik doe in en rond de tuin is afgestemd op de wens van de klant.

Ik heb de opleiding groenvoorziening behaald in 2006

maar mijn specialiteit is bestrating aanleggen en herstelwerkzaamheden. Hier zal ik ook het meest mee bezig zijn.

Ik luister goed naar de wensen van de klant en geef advies op maat. Ik streef ernaar om de kwaliteit zo hoog mogelijk te krijgen. Het is altijd heel leuk te zien dat je na de klus weg gaat en blije tevreden klanten achterlaat. Mijn taak is dan volbracht.

bottom of page